Vďaka novele zákona si viacpočetné rodiny opäť o niečo prilepšia do rozpočtu

Vďaka novele zákona si viacpočetné rodiny opäť o niečo prilepšia do rozpočtu

Väčšie rodiny si opäť o niečo prilepšia. Vďaka novele zákona, ktorá je v platnosti od 1. mája 2023, môže matka získať rodičovský príspevok vo výške 829,86 eur aj na štvrté dieťa. Musí však spĺňať určité podmienky, za ktorých je tento príspevok možné získať.

Cieľom novely je finančná pomoc viacpočetným rodinám. Pôvodne bolo možné príspevok získať na prvé až tretie dieťa, pričom pri narodení štvrtého dieťaťa bol finančný príspevok od štátu len 151,37 eur. Pri narodení dvojičiek je pri narodení dieťaťa výška príspevku až 905,55 eur, pokiaľ sa narodia dve a viac detí súčasne, príspevok na každé dieťa sa zvyšuje o 75,69 eur, Okrem tohto jednorazového príspevku môže rodič získavať ročnú dávku do 15. roku dieťaťa vo výške 110,36 eur mesačne v prípade, ak sa narodí 3 a viac detí súčasne, prípadne ak sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodí 2 a viac detí súčasne.

Príspevok pri narodení dieťaťa je sociálna dávka, ktorú vypláca štát rodičom a slúži na pokrytie základných nákladov pre novorodenca. Podmienkou je trvalý pobyt alebo bydlisko rodiča na území Slovenskej republiky. Získať ho môžete aj v prípade, že sa dieťa narodí mimo územia Slovenskej republiky, potrebné je však doručiť úradu rodný list alebo preložené potvrdenie o narodení dieťaťa.

V minulosti bolo potrebné o tento príspevok žiadať, súčasná legislatíva od roku 2022 priniesla zmenu, ktorou je automatické uplatnenie nároku na rodičovský príspevok pri narodení dieťaťa. Nárok na príspevok vzniká narodením dieťaťa a jeho zápisom do registra fyzických osôb, pričom má úrad sociálnych vecí a rodiny 60 dňovú lehotu na preverenie nároku oprávnenej osoby, teda rodiča, na získanie príspevku. V prípade, že úrad nebude vedieť získať všetky potrebné náležitosti a dokumenty, vyzve oprávnenú osobu na ich doplnenie.

Nárok na príspevok síce vzniká automaticky, no úrad práce, sociálnych vecí a rodiny môže rozhodnúť o tom, že príspevok nezískate v prípade, že neuzavriete dieťaťu dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Rovnako ak súhlasíte s osvojením dieťata alebo bolo vaše dieťa zverené do starostlivosti, ktorá nahrádza rodičovskú starostlivosť, narodilo sa v inom štáte, kde ste získali dávku pri narodení dieťaťa. Taktiež príspevok nezíska neplnoletá osoba, ktorej neboli súdom priznané rodičovské práva a povinnosti. Nárok na príspevok zaniká dokonca aj v prípade, ak nenavštevujete pravidelné poradne alebo preventívne prehliadky u gynekológa aspoň raz mesačne od štvrtého mesiaca tehotenstva. 

Vyplatenie príspevku je najneskôr v mesiace, ktorý nasleduje po mesiaci kedy vám vznikol nárok na príspevok.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Pači sa vám obsah môjho webu ?

Prihláste sa na odber nových článkov

spracovaním osobných údajov