Okamžité platby štartujú už o pár dní. Zoznámte sa s nimi!

Okamžité platby štartujú už o pár dní. Zoznámte sa s nimi!

To, že Slovensko patrí medzi najpokrokovejšie krajiny v Európe, čo sa týka inovatívnych prístupov v bankovníctve a finančníctve. Ani tentokrát tomu nie je inak a čaká nás opäť ďalšia novinka, ktorou sa posunieme na vyššiu a najmä rýchlejšiu úroveň. Od 1. februára 2022 prichádza digitálna banková novinka v podobe okamžitých platieb.

Namiesto niekoľkých hodín bude prevod trvať niekoľko sekúnd

V súčasnosti trvá prevod finančných prostriedkov medzi bankami niekoľko desiatok hodín, spravidla jeden pracovný deň, no v niektorých prípadoch aj o čosi dlhšie. Pokiaľ ste prevod realizovali napríklad v piatok, financie boli pripísané najskôr v pondelok. Vďaka okamžitým platbám, ktoré sa spúšťajú už od 1. februára, budú tieto prevody trvať len niekoľko sekúnd. Táto inovácia v platení bude dostupná klientom bez nutnosti aktivácie, pričom prevody do niekoľkých sekúnd bude možné realizovať aj bez ohľadu na to, či je pracovný deň, víkend alebo sviatok.

Kto bude môcť využívať okamžité platby?

Okamžité platby budú môcť prebiehať len v rámci medzibankových prevodov bánk, ktoré službu okamžitých platieb začali podporovať. Na Slovensku ide o tri najväčšie banky, ktoré túto službu budú svojim klientom poskytovať, nakoľko ich transakcie zahŕňajú až tri štvrtiny všetkých realizovaných transakcií.

Čo nám prinesie prevod finančných prostriedkov do pár sekúnd?

Okamžité platby prinášajú výhody nielen v bežnom živote, kedy budete môcť prevádzať financie medzi účtami prakticky bez čakania, ale aj firmám či živnostníkom. Faktúry bude možné platiť rýchlejšie, tým pádom bude možné efektívnejšie riadiť financie a znížiť potrebu externého financovania pri prekrývaní časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami. Pre zákazníkov eshopov táto inovácia prinesie určite atraktívnejší spôsob platenia. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Pači sa vám obsah môjho webu ?

Prihláste sa na odber nových článkov

spracovaním osobných údajov